Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Mondzorg zwangere vrouwen belangrijk voor gezonde baby

Wanneer u zwanger bent dan is uw gezondheid erg belangrijk, vaak wordt hier dan niet aan de tanden gedacht. Hoewel dit natuurlijk ook een belangrijk onderdeel is van de gezondheid van de moeder.

Bloedend tandvlees vergroot risico op vroeggeboorte

In 2010 vond men de eerste link tussen ontstoken tandvlees, vroeggeboorte en zelfs het sterven van de baby. Als gevolg van tandvlees ontsteking kunnen bacteriën in het bloed terecht komen en daarmee de foetus bereiken. Er zijn diverse studies uit de VS die aan hebben getoond dat zwangere vrouwen mét ontstoken tandvlees ongeveer 7,5 keer zoveel kans hebben op een vroeggeboorte dan zwangere vrouwen zónder ontstoken tandvlees.

Een van de belangrijkste aanwijzingen in het verband komt voort uit onderzoek waaruit is gebleken dat vrouwen die ruim vóór de bevalling actie hebben ondernomen tegen ontstoken tandvlees een stuk minder kans liepen op vroeggeboorten. Tijdige diagnose en behandeling van tandvlees problemen door de mondhygiënist draagt bij tot het reduceren van zwangerschapscomplicaties.

Zwangerschap

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden verschillende leefstijl adviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. De beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook zeker het gebit bij.

Symptomen

Het opzwellen van het tandvlees (epulis gravidarum, zie foto), hoewel deze niet kwaadaardig zijn of lijken, verschijnen in de mond en verdwijnen meestal na de geboorte van het kind. De zwellingen zijn meestal pijnloos en rood of paars van kleur, maar kunnen spontaan gaan bloeden. De zwelling ontstaat door de hormonale veranderingen tezamen met ontoereikende of onvoldoende mondhygiëne.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat tandvleesontstekingen en opzwellingen bij zwangere vrouwen het resultaat is van meer actieve bacteriën in de mond (zwangerschap gingivitis). Het is om die reden enorm belangrijk dat patiënten voor worden gelicht over goede mondhygiëne voor, tijdens en na de zwangerschap. Voor meer informatie over ontstoken tandvlees en een gezond gebit tijdens de zwangerschap kunt u onze online patiëntenfolders downloaden.

Wist u dat, iedere baby zonder cariës bacteriën wordt geboren?

De cariës bacterie die gaatjes veroorzaakt is enorm besmettelijk en is een overdraagbare infectie ziekte. Iedereen die een gaatje heeft, al dan niet gevuld, heeft de cariës bacterie in zijn speeksel. Elk kind wordt zonder cariës bacteriën geboren. Besmetting vindt plaats bij mensen wanneer er speeksel wordt uitgewisseld, bijvoorbeeld tijdens het zoenen. Kinderen worden veelal door de ouders besmet door overdracht van speeksel.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het met eigen speeksel schoonmaken van de fopspeen
  • Het samen uit een beker of glas drinken

Ouders verminderen de kans op besmetting door zelf voor een goede mondhygiëne te zorgen waardoor er minder cariës bacteriën in het speeksel aanwezig zijn en er dus minder kans op besmetting is.

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

  Deskundig

Gratis parkeren

Goed toegankelijk met het OV

  Rolstoelvriendelijk

Volg ons op Social media

Contactgegevens
Koningin Julianalaan 182
2274 JP Voorburg
Tel: 070-3871230
Email: info@mond-time.nl