Kindergebit behandelen

Kinderen en de mondhygiënist

Als gevolg van verbetering en uitbreiding van de opleiding zijn mondhygiënisten nu ook bevoegd en in staat om kinderen te behandelen.

Dat betekent dat mondhygiënisten mogen:

Controleren
Restaureren (= boren en vullen)
Extraheren (= trekken van tanden en kiezen)

Vanaf 2 jaar kunt u uw kind al meenemen naar de mondhygiënist. Het doel hiervan is om uw kind te laten wennen aan het grondig reinigen van het gebit. Laat uw kind maar lekker rondlopen of meekijken als u zelf wordt behandeld.

Vanaf 3 jaar is het mogelijk om in de mond van uw kind te kijken. Met behulp van een spiegeltje kunnen we dan bijvoorbeeld “tandjes tellen”.

Uw kind hoeft dan niet per sé plaats te nemen in de stoel, maar het mag natuurlijk wel. Soms willen kinderen graag bij hun ouder op schoot en soms staan ze klaar met hun mondje wijd open. Als het niet lukt dan is dat helemaal niet erg, volgende keer proberen we het gewoon nog een keer. Dit doen we om ervoor te zorgen dat de kinderen zich prettig voelen bij de mondhygiënist en geen onnodige angst ontwikkelen.

Als er naar het gebit moet worden gekeken naar aanleiding van een vraag of probleem dan kan dat natuurlijk. Uw kind zal er geen trauma aan overhouden, op deze leeftijd onthouden ze deze kleine incidenten vaak nog niet.

Vanaf 4 jaar gaan we serieuze halfjaarlijkse controles uitvoeren.

Soms is er al sprake van tandbederf en dat zal dan direct behandeld moeten worden. Over het algemeen verloopt dat zonder problemen. Ga in ieder geval om de zes maanden voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist. Ook al gaat u zelf maar één keer per jaar.