Gaatjes in je tanden?

Gaatjes in je tanden?

 

Wat is tandcariës en hoe ontstaat het?

Elke keer als u iets eet, zetten de bacteriën in het tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Een dergelijke ‘zuurstoot’ kan het glazuur van de tanden en kiezen aan­tasten, wat op hun beurt weer gaatjes veroorzaakt. Gelukkig helpt het speeksel het gebit te beschermen, maar daar is wel enige tijd voor nodig. Daarom is het belangrijk zo min mogelijk tussen­doortjes met koolhydraten (suiker en zetmeel) te eten. Verder is het ook belangrijk iedere dag uw tanden te poetsen met tandpasta waar fluoride in zit. Daarmee verkleint u de kans op schade aan uw gebit.

Wat is de invloed van eten en drinken op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren en veroorzaken gaatjes in uw gebit. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank. Er zitten ook natuurlijke suikers in sommige producten, zoals bijvoorbeeld in fruit. Zetmeel zit vooral in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u meer risico op gaatjes.

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen beschermt tegen zuur aanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt de kans op gaatjes in tanden en kiezen te verkleinen. Om die reden is fluoride een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van het gebit.

Wat kan mondhygiënepraktijk Mond-Time voor u betekenen?

Een mondhygiënist kan op basis van uw situatie advies, voorlichting en instructie geven. Op verwijzing van de tandarts is het ook mogelijk dat de mondhygiëniste de gaatjes behandeld.

Gaatjes in je tanden?

  Deskundig

Gratis parkeren

Goed toegankelijk met het OV

  Rolstoelvriendelijk

Volg ons op Social media

Contactgegevens
Koningin Julianalaan 182
2274 JP Voorburg
Tel: 070-3871230
Email: info@mond-time.nl