Parodontitis behandeling

Parodontitis behandeling

 

Ontstoken tandvlees (Gingivitis) behandelen

Tandvleesontstekingen zijn aandoeningen waar tandplak een belangrijke in rol speelt. Tandplak is een laagje dat zich constant op de tanden afzet en voor het grootste gedeelte uit bacteriën bestaat. De bacteriën zijn micro-organismen die bij iedereen in de mond voorkomen.

Wanneer het aantal bacteriën te groot wordt zal uw tandvlees gaan ontsteken (gingivitis). Dit kunt u zelf constateren door het tandvlees te controleren op bloeden, roodheid en zwelling van het tandvlees. Omdat bij tandvleesontstekingen zelden pijn optreedt blijven de symptomen meestal onopgemerkt totdat uw tandarts of mondhygiënist u er alert op maakt.

Parodontitis behandeling

Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken maar is er ook sprake van ernstige ontsteking van de steunweefsels van tanden en kiezen waarbij het afbreken van het bot heeft plaatsgevonden. Hoe agressief de bacteriën in de mond zijn is per persoon verschillend en daarmee is dus ook de schadelijkheid van de tandplak en de ernst van de parodontitis per persoon verschillend.

Om parodontitis goed te kunnen behandelen is een zorgvuldige diagnose een eerste vereiste. Uw mondhygiënist zal door een grondige reiniging van uw gebit de hoeveelheid tandplak en daarmee het aantal bacteriën in uw mond verminderen. Uw eigen bijdrage, het nauwkeurig opvolgen van de mondhygiëne instructies, is minstens zo belangrijk om het tandvlees weer gezond te krijgen en te houden.

Wanneer microbiologisch onderzoek?

Bij parodontitis is het soms aan te raden een microbiologisch onderzoek uit te laten voeren om uit te zoeken welke bacteriën onder uw tandvlees aanwezig zijn. Zo kunt u vervolgens op grond van het onderzoek een diagnose en een gerichte behandeling verwachten, eventueel met ondersteuning van antibiotica. Een tweede microbiologisch onderzoek na afloop geeft aan of verdere behandeling vereist is of dat alles weer in orde is.

Ook voorafgaand aan het plaatsen van implantaten kan het zinvol zijn om microbiologisch onderzoek uit te laten voeren om zo de kans op latere ontstekingen rondom de implantaat te verkleinen.

Tandplakmonsters afnemen

Met een dun papieren stift worden er monsters genomen van de tandplak die zich onder het tandvlees bevindt. Dit doet geen zeer en is een belangrijke stap in de bestrijding en verwijdering van tandplak.

Analyse van bacteriën op het laboratorium

De afgenomen monsters worden vervolgens opgestuurd naar een bacteriologisch laboratorium en door een team van deskundigen (microbiologen en parodontologen) beoordeeld. Uw mondhygiënist krijgt op die manier een wetenschappelijk verantwoord advies om, indien nodig, de behandeling met antibiotica te ondersteunen.

Parodontitis behandeling

  Deskundig

Gratis parkeren

Goed toegankelijk met het OV

  Rolstoelvriendelijk

Volg ons op Social media

Contactgegevens
Koningin Julianalaan 182
2274 JP Voorburg
Tel: 070-3871230
Email: info@mond-time.nl